Pages

IJssel panorama's

In de afgelopen twee sessies in de uiterwaarden van de IJssel en aan de oevers van de IJssel ben ik ook weer eens bezig geweest met panorama fotografie. Alles op de stand manueel, scherptediepte instellen, sluitertijd bepalen, scherpstellen op manueel, witbalans op vaste stand, statief eronder en deze goed horizontaal plaatsen en dan een serie verticale opnames maken. Dan controle of er voldoende overlap is tussen de opeenvolgende foto's en of het licht in alle foto's gelijkmatig over komt. Daarna thuis in lightroom alles nabewerken en in photoshop stitchen tot één geheel. Bijsnijden en afwerken. Ik vind het toch wel zo geweldig dit soort panorama's. Om er goed van te genieten moet je ze even aanklikken en in het groot bekijken. Geweldig !





Grondmist aan de IJssel


Ik ben de afgelopen weken een aantal keren voor dag en dauw naar de IJssel geweest. In totaal verschillende omstandigheden. De eerste keer met een strakke zonsopkomst, en kort daarna een dichttrekken van de lucht wat een heel gaaf sfeertje gaf. De tweede keer tijdens dikke grondmist, wat ook een heel mooi sfeertje creeerde, maar totaal anders was. Er hing deze tweede dag een forse grondmist die even na zonsopkomst langzaam begon op te lossen. En het sfeertje dat dan ontstaat is schitterend. Zacht gedempt licht met mooie pastelkleuren. Een lust voor de landschapsfotograaf. Lastig te belichten. Iets te veel licht en de foto is uitgebeten, iets te weinig en de sfeer is weg. Dus op statief, proefopname maken, controleren van het histogram (dat helemaal rechts tot aan het maximum moet worden gezet) en indien nodig instellingen van de camera bijstellen en de opname opnieuw maken. Scherptediepte bepalen. Beelduitsnede goed hebben. Kortom alles zodat de foto technisch goed in elkaar zit. Handmatige instellingen, niets op de automaat, tot het scherp stellen aan toe. Eigenlijk gaan we met de moderne camera's weer helemaal terug naar het vroegere analoge werk. Heerlijk. Die combi met de nieuwe snufjes werkt in het veld fantastisch. En als je dan thuis op je scherm de foto's ziet verschijnen en ze zijn ook nog eens zoals je ze in het veld in gedachten had, dan is mijn dag helemaal goed.
 




 

Wolken voor de sfeer !



Ik sta in de uiterwaarden van de IJssel en de lucht begint langzaam te kleuren. Helaas zijn er geen wolken aanwezig en dreigt de zonsopkomst daardoor wat saai te verlopen. Maar als de zon al een twintig minuten boven de horizon staat komt er vanaf het zuidoosten uit een partij bewolking binnendrijven. Dit geeft een enorm fraai sfeertje, het warme ochtendlicht, de hele frisse kleuren van de uiterwaarden, en de dreigende lucht erboven. Het deed mij denken aan de oude Hollandse Schilders, die konden dit soort omstandigheden ook zo mooi op doek zetten. Maar het zien van deze omstandigheden is nog wat anders dan het ook zo vastleggen met de camera. Iedere natuurfotograaf weet hoe moeilijk het is om dat sfeertje ook zo in beeld te krijgen. Bij deze opname heb ik gebruik gemaakt van drie losse beelden, die vanaf statief gemaakt zijn. Alle instellingen zijn op manueel gezet, de camera is dus volledig van de automatische stand af gehaald om zoveel mogelijk controle te hebben over het uiteindelijke resultaat. Ontzettend lastig is het om het hele harde contrast van de zon en het donkere deel van de wolken in balans te krijgen. Hiervoor maak ik een opname van het lichtste en donkerste deel, waarna ik op de beide histogrammen in de camera kijk hoe ver ik naar rechts (dus het lichtste deel van de foto) kan belichten. Dit maximum stel ik in en dan maak ik mijn definitieve opnames. Dan thuis de foto's oploaden in Lightroom en nabewerken om de donkere delen iets op te lichten en de heldere delen iets te dimmen. En dan is het sfeertje zoals het aan de IJssel heerste weer terug op mijn computerscherm.
 






 

Uiterwaarden IJssel

Dit is de tijd van het jaar dat je er als landschapsfotograaf bij moet zijn. Je komt simpelweg tijd te kort. Alles staat in bloei en de bomen zijn prachtig van kleur. Alle schakeringen groen komen voorbij. En veel weilanden zijn een oceaan van kleur. Geel, paars, rood, afhankelijk welk plantje er op dat moment bloeit. Zo ook vanochtend. Langs de randen van de IJssel nabij Gorssel was het in één woord geweldig. Een mooie zonsopkomst, aanvankelijk helaas zonder wolken, maar al snel kwam er een mooie bewolking opzetten. Door de lage stand van de zon ontstond er een geweldige sfeer, precies datgene dat je als landschapsfotograaf zoekt. Grootste probleem is om de juiste belichting te krijgen. Niet te klein diafragma en niet te groot. Statiefwerk uiteraard, en zeer goed kijken dat de compositie klopt. Een panorama opname tussendoor vraagt weer heel andere eisen. Maar allemaal oh zo leuk om te doen. Na een uurtje was het mooie licht weg, de zon verdween definitief achter de wolken. Maar de lucht zelf bleef nog erg fotogeniek, waardoor ik aan de oevers van de IJssel nog wat mooie opnames kon maken van onder andere de ruine van slot Nijenbeek aan de overzijde van de rivier. Kortom een uitermate geslaagde ochtend met veel mooi fotowerk. Hier een drietal platen, de rest staat binnenkort wel op de site of op facebook. De panorama opnames moet je eigenlijk in het groot bekijken, dan zijn ze nog veel mooier. Gewoon aanklikken dan openen ze groot.