Pages

Nachtfotografie

Na het afsluiten van mijn Haaksbergerveen project moet er natuurlijk wat nieuws gebeuren komend jaar. Ik heb besloten om eens iets helemaal anders te gaan doen en ga me naast de normale natuurfotografie bezig houden met een project over de Usseler molen. Een boeiend en markant gebouw in Usselo, vlak naast Enschede. Met een mooie geschiedenis. En een heel erg interessant onderwerp om eens in foto, film en AV uit te werken. Niet puur natuur, wel puur cultuur. Uit diepen van het project gaat binnenkort gebeuren. Nu eerst alle benodige medewerking verkrijgen van de stichting, bestuur en molenars van de molen. Je hoort hier binnenkort zeker meer van. Ik heb alvast een voorzichtige eerste aanzet gemaakt door de molen laat in de avond te fotograferen. Er was spraken van een lichte grondmist, de molen stond in de rouwstand (wieken staan zo als eerbetoon aan een overleden dorpsgenoot) en het licht op de molen was fantastisch. Dus camera op statief en een serie foto's gemaakt van circa 30 seconden belichting. Daarna bezig geweest om de molen in het nachtelijke landschap vast te leggen. Lange belichting met handmatig inflitsen van de voorgrond. Deze heb ik vervolgens in photshop zwartwit gemaakt, maar de molen in kleur gelaten. Dit geeft een mooi nachtelijk sfeerbeeld. Tot slot een close-up van de gehele molen. Steenkoud maar tevreden over de eerste aanzet kon ik na een klein uurtje terug richting huis.


Eindpresentatie Haaksbergerveen project !

Gisteren heb ik mijn Haaksbergerveen project afgerond met de eindpresentatie bij Ruben Smit. Na een jaar lang foto's en video's te hebben gemaakt in het veen en meer dan een maand bezig te zijn geweest met de montage en het inspreken van de voice-over is dit het resultaat geworden. Een overzicht van het Haaksbergerveen. Ik ben er heel content mee zoals het is geworden en ook de beoordeling van de presentatie door Ruben was geweldig ! Professionele uitstraling en kwaliteit waren zijn letterlijke woorden. Ik werd er stil van. Voor diegenen die het leuk vinden om het resultaat te zien kunnen hieronder de AV presentatie bekijken. Dit is wel een gecomprimeerde versie. Wil je het beste beeld full screen in HD, wat deze video absoluut verdiend, klik dan hier op  Het Haaksbergerveen. Er opent zich dan een nieuw scherm in Vimeo met de video. Rechtsonderin kies je dan full screen bekijken (de vier pijltjes aanklikken) waarna de film zich in HD op het gehele scherm opent. Veel plezier met het bekijken en een opmerking / beoordeling wordt gewaardeerd.




Het Haaksbergerveen from Jan Dolfing on Vimeo.

Sterrensporen

Gisterenavond heb ik voor het eerst geprobeerd of ik een zogenaamde sterrenspoor foto kon maken. Dit is een foto van de sterren die door een extreem lange belichtingstijd te kiezen als strepen aan de nachtelijke hemel worden weergegeven. Ik heb de camera op statief in de tuin gezet en op oneindig scherpgesteld. Met veel moeite kon ik in de hoek van de zoeker de bomen in beeld krijgen. Vervolgens gaat de sluiter ver open, in dit geval op een f 5.6 waarde en zet je de stand van de camera op bulb. Door vervolgens met een afstandsbediening de camera aan en vervolgens vast te zetten kun je enorm lange sluitertijden bereiken.En dat allemaal in het pikkedonker. Vervolgens heb ik de camera 5 kwartier laten staan en ben toen de opname gaan stoppen. Met als gevolg dat de camera dan nog ruim een uur nodig heeft om de verzamelde gegevens om te zetten en weg te schrijven op de CF schijf. Tot mijn verbazing is er enorm veel detail te zien op de foto. De bomen staan mooi uitgelicht erop en ook in de achtergrond is nog veel herkenbaar. Gaaf ! Dit is nog een heel beperkte opname en een duidelijke beginnersfoto. Ik heb op het internet werkelijk indrukwekkende platen gezien en daar ga ik ook naar streven. Dus de komende tijd vaak 's avonds er op uit. Nadeel is dat je met dit soort lange sluitertijden maar één opname per avond / nacht kunt maken, dus de produktie duurt lang. Dus ook de leercurve. Maar leuk is het wel.


Oervormen

Indrukwekkend. Anders kan ik ze niet noemen. Op de zandvlakte van het Kootwijkerzand staan op enkele plaatsen afgezaagde stammen van dennen. Deze dennen zijn ongeveer 100 jaar geleden aangeplant om het zand van de stuifvlakte in te tomen en vast te houden. Echter de laatste decennia wordt het belang van de grote zandvlakte weer ingezien en geleidelijk aan worden de dennen weer gekapt, zodat de wind opnieuw vrij spel krijgt. Deze kan nu weer over de vlakte blazen en langzaam wordt de zandvlakte dan ook groter. Doordat de wind ook vrij spel heeft op de afgezaagde stammen komen heel langzaam de wortels bloot te liggen en na enkele jaren staat het restant stam ver boven de grond, gedragen door een kronkelig spel van boomwortels. Als je nu 's morgens vroeg voor zonsopkomst op de vlakte bent dan staan er hier en daar een aantal van deze wortelstronken boven op een zandduin. Door het mooie licht van de opkomende zon en de omlijsting van een indrukwekkende lucht ontstaan er een soort aliens. Een oervorm uit het verleden die er gewoon om vraagt om met tegenlicht te worden vastgelegd. Dit geeft een indrukwekkend silhouet. Ik heb geprobeerd om die oervorm zo vast te leggen dat er een typische sfeer hangt om de stam heen. Door licht in te flitsen tijdens de opname komt ook de mooie struktuur van de stam en wortels in beeld, en draagt zo bij aan de kracht van de foto. Heel leuk om een uurtje mee te stoeien.