Pages

Haaksbergerveen project : Adders

Eén van de dieren die ik zeker in het kader van het Haaksbergerveenproject wilde vastleggen was de adder.  In maart heb ik de eerste foto's gemaakt, lees maar eens de weblog in die maand. Echter het was nog lang geen topfoto. Het bleek al gauw hoe moeilijk het was om een fatsoenlijke foto van deze dieren te maken. Met name omdat ze vaak aan de rand van het riet en begroeiing liggen, tussen allerlei bladeren en rietstengels in. Om dan een foto te maken van een vrijliggende adder is erg lastig. Nog veel lastiger wordt het als je van je mentor (Ruben Smit) te horen krijgt dat het helemaal fraai zou zijn als het zou lukken om een opname te maken van een adder in het veenlandschap. Na enkele tips van zijn kant ben ik een aantal weekenden achter elkaar op stap geweest, op zoek naar die ene plaat : een adder in het Haaksbergerveen landschap ! Na enkele opnieuw mislukte pogingen was het een aantal weekenden geleden dan plotseling raak. Aan de rand van een van de wandelpaden lag een adder op een hoop dorre varens. Het nieuwe en frisse groen was nog niet hoog opgeschoten, waardoor de adder nog fraai in beeld te brengen viel. En de lokatie was heel geschikt voor een landschapsopname met de adder prominent in beeld. Dus de camere klaar gemaakt, groothoeklens erop (10-22 mm van canon), flitser erop en op invulflits ingesteld en dan heel voorzichtig de adder benaderd. Stukje voor stukje, beetje voor beetje ben ik heel langzaam richting de adder gekropen. Een aantal proefopnames gemaakt om de belichting te controleren. Gelukkig reageerde de adder in het geheel niet op de flits. Daarna op een armlengte heel voorzichtig mijn camera steeds dichter bij de adder gebracht tot de voorkant van de lens op ongeveer 30 - 40 cm van de adder was. Dan een aantal opnames gemaakt waarbij ik de camera onder verschillende hoeken heb gehouden. Lang leve de live-view in dit geval. Zo kan je mooi zonder door de zoeker te hoeven kijken toch zien wat er op komt te staan. En dat is de moeite waard. De opname ben ik uitermate gelukkig mee. Een adder duidelijk aanwezig in het landschap. Precies wat ik in gedachten had. Helemaal top.


Juffers

Gisteren had ik weer eens een clubtocht met Natuurfocus, de natuurfotoclub waar ik al enkele jaren lid van ben. De tocht ging naar de Engbertsdijksvenen en had als hoofdthema de macrofotografie. Helaas was het de nacht ervoor vrij zwoel geweest, waardoor er weinig tot geen dauw aanwezig was op de libellen en juffers. Kort voor zes uur was ik in het veen aanwezig en na enig zoeken had ik de eerste twee juffers gevonden. Zogenaamde vuurjuffers, felrode libellen met een slank uiterlijk. Mooi om te zien. De eerste opdracht die ik mezelf had gegeven was om enkele mooie opnames te maken van de juffers als silhouet tegen de opkomende zon aan. Dus een extreem korte sluitertijd en voorzichtig de juffer goed positioneren, zodat de zon er precies achter viel. Dat ging mooi en al snel had ik enkele opnames waar ik tevreden over was. Dan twee juffers op hetzelfde takje, ook tegen de opkomende zon. En ook dat gaf een mooi beeld. Na een klein half uurtje werd de zon te fel voor dit soort opnames en wordt het tegen de zon inkijken met de camera ook te gevaarlijk. Het risico bestaat dan dat de lens een gaatje brandt in je netvlies. Dus overgestapt op mijn tweede missie van vandaag. Dier in landschap. Een onderwerp waar ik de laatste tijd druk mee ben in het kader van mijn Haaksbergerveen project. Ook hier in het veen wilde ik zoiets proberen. Deels als try-out voor enkele foto's die ik in gedachten heb voor mijn project en deels al direkt om te proberen eens iets heel kleins als een rups of libelle vast te leggen als onderdeel van het landschap. En dat bleek nog erg lastig. Door met de groothoek te werken en zo ongeveer in het onderwerp te kruipen krijg je een beetje het effekt dat ik in gedachten had. Helaas ben ik daarbij een klein beetje beperkt door de minimale scherpstelafstand die de lens heeft. Hierdoor kan het kleine dier niet supergroot in beeld worden gebracht zonder de scherpte te verliezen. Uiteindelijk ben ik bezig geweest met een rups van de rietvink en de hiervoor al genoemde vuurjuffer. De achtergrond bestaat uit het karakteristieke veengebied. Door een kleine diafragmaopening te nemen (dus groot getal; f22)  krijg je ook een grote scherptediepte en is ook de achtergrond nog scherp. Dat heb ik gedaan bij de opname van de juffer. De andere opname heeft een lager f getal en geeft dan ook een wat waziger achtergrond, die echter nog steeds te herkennen is als veengebied. Binnenkort ga ik deze techniek ook in het Haaksbergerveen project uitproberen. Ik ben benieuwd.
De rest van de foto's van gisteren staan op de website. Net als een nieuw gastenboek. Het oude werkte niet goed en dus heb ik besloten om een nieuwe te plaatsen. Mocht u dus eens een berichtje achter willen laten, dan vind ik dat erg fijn.





Veenbalts

Vorig weekend was ik voor het project Haaksbergerveen weer op stap. Tijdens het rondlopen hoorde ik aan alle kanten fazanten naar elkaar roepen. Het is volop baltstijd voor deze vogels en ze zijn in een schitterend mooi gekleurd baltskleed. En zeker direkt na zonsopkomst (wat tegenwoordig al net na 6.00 uur in de ochtend is) zijn ze geweldig van kleur. Diep oranje door het warme zonlicht. Om duidelijk te maken dat de opnames in het veen gemaakt zijn heb ik gezocht naar een dier in landschap beeld, waarbij het pijpestrootje en de nu overal aanwezige veenpluis karakteristiek zijn voor het veengebied. Tot mijn grote geluk zag ik op een vijftig meter een schitterende fazantenhaan lopen, die om de paar minuten stilstond, luisterde en als hij een concurrent hoorde terug begon te roepen. Als je het patroon van roepen een keer gezien hebt, dan herken je hierin ook de volgorde. Luisteren, kop omhoog, de karakteristieke roep en direkt aansluitend twee keer met alle veren opgezet met de vleugels wapperen waarbij de staartveren de lucht in worden gestoken. Aan het eind van deze beweging vallen ze bijna achterover doordat ze zich zo gigantisch uitstrekken, om maar zo groot mogelijk te lijken. Een prachtig gezicht en heel mooi moment om vast te leggen. Nu zijn de opnames die ik er hier van heb kunnen maken wel heel erg mooi geworden, al zeg ik het zelf. De warme kleuren en de mooie bijpassende omgeving geven het beeld iets extra's ! Hier een aantal van deze opnames. De rest staat op de site.