Recensie Saal Digitaal fotoalbumAfgelopen maand kreeg ik een aanbieding van Saal Digitaal om een fotoalbum van hun te testen tegen een fors gereduceerd tarief, mits ik een eerlijke en onafhankelijke recensie hiervan wilde schrijven. Normaal doe ik dit niet zo gauw maar ik had van dit album al goede dingen gelezen en wilde deze zelf al graag eens proberen. Dit was dan ook een goed moment om de daad bij het woord te voegen. En ik moet eerlijk zeggen, ik ben ontzettend enthousiast over het eindresultaat. Maar hier later meer over. Een goed fotoalbum begint natuurlijk met de bijbehorende software. De software is makkelijk te downloaden en installeren. Daarna moet je even wegwijs worden in de layout van de software. Deze lijkt deels op de pakketten van andere albums waar ik mee gewerkt heb, maar als ik een vergelijking maak met bijvoorbeeld Fotofabriek en Albelli dan is de layout toch iets minder logisch van indeling. Zo staan aan de rechterzijde een aantal tabbladen door elkaar heen die gaan over de uiteindelijke afwerking en uiterlijk van het gehele album (omslag en project) als het voor de individuele bladzijden van belang zijnde achtergronden, cliparts en layout. Deze indeling is voor mij niet logisch. Persoonlijk zou ik kiezen voor een aparte indeling over het project, het album en de pagina’s en dat gegroepeerd bij elkaar zetten.Als je echter eenmaal aan de indeling gewend bent dan werkt de software wel vlot. Het plaatsen van foto’s, tekst en andere zaken als achtergrond, schaduwen, randen en cliparts werken goed en zijn door middel van zichtbare hulplijnen goed uit te richten ten opzichte van elkaar. Ook het roteren van tekst en fotovlakken werkt prima. Over de foto’s kunnen veel soorten maskers gelegd worden, wat een mooi effect geeft aan de foto’s. Hierbij mis ik wel diverse horizontale en verticale verloopmaskers die een deel van de foto bedekken. De maskers die hiervoor in het programma zitten zijn net iets te beperkt als je een uitgebreid album wilt maken. De onregelmatig gevormde maskers zijn wel erg fraai vorm gegeven. Wat ik tevens mis is het feit dat de maskers niet apart van de foto’s ingezoomd kunnen worden. Je zit vast aan één grootte. Dat betekent dat als je je foto inzoomt het masker niet mee beweegt.


De preview van gemaakte pagina’s is duidelijk en overzichtelijk. Zowel de preview in het programma zelf als de mogelijkheid om het geheel als PDF bestand op te slaan. Dat kan zelfs zonder toevoeging van een logo van Saal Digitaal ! Dit betekent dat je de PDF bijvoorbeeld als link in je website kunt plaatsen zodat bezoekers je album online kunnen bekijken. Een hele sterke toevoeging dat Saal hiermee biedt ! Ik heb dit nog niet eerder in andere programma’s op deze wijze gezien. 

Als het album dan klaar is dan komt het moment dat je deze bij Saal wilt gaan plaatsen. Het bestellen gaat duidelijk en overzichtelijk en verloopt vlot. Binnen 3 dagen ahd ik het album in de bus liggen, een hele vlotte levering dus.

De levering ziet er verzorgt uit, goed beschermt, netjes verpakt beschermende plastic met een stevige kartonnen verpakking er omheen. Dan komt het grote moment, hoe ziet het album er uit ?
En dat is in één woord fantastisch ! Een prachtige druk van fotokwaliteit op heel dik papier. De kleuren komen heel goed overeen met datgene wat ik op mijn computerscherm heb gemaakt. Ik heb gekozen voor een glans afwerking, deze is mooi egaal en niet storend glimmend. De flat-lay pagina’s sluiten keurig aan en de beelden lopen heel netjes door over de beide pagina’s. De kaft is van dik hard karton met ook hier een uitstekende kwaliteit druk van het fotowerk. Achterop is een heel kleine QR code afgedrukt door Saal, echter deze is zo klein (ca 6x4mm) dat deze mij totaal niet stoort.


Conclusie : Saal Digitaal levert een uitstekende kwaliteit fotoalbum, één van de beste die ik de laatste jaren heb gezien (en ik heb er al een dikke twintig laten afdrukken de laatste jaren). De software is prima te gebruiken maar kan mijn inziens nog wel iets verbeterd worden, met name op het gebied van de lay-out van de software. Toch is dit voor mij geen reden om mijn volgende album niet ook weer hier te gaan bestellen. Ik ben dusdanig onder de indruk van de afdruk kwaliteit dat ik nu al uitkijk naar mijn volgende Saal Digitaal album.

Geen opmerkingen: