Pages

Egelportretje

Heerlijk vind ik die kleine koppies met die felle oogjes. Tussen de stekels door kunnen ze je zo half nieuwsgierig, half bezorgd aankijken. Waarover ik het heb ? Over egels natuurlijk, één van mijn favoriete dieren om te fotograferen. Zo ook dit kleine egeltje, liggend in de hand van mijn vrouw kijkt hij nieuwsgierig naar de buitenwereld. In de hand omdat het diertje bij ons in de opvang zit. Te klein en te licht om de winter te overleven. Te laat geboren in het najaar en daardoor te weinig tijd gehad om zich vol te vreten en te groeien om zo de winter die voor de deur staat goed door te komen. Wij huisvesten zo'n egeltje tot aan het voorjaar, zorgen dat hij goede voeding krijgt (geschikt voor egels dus) en zodra het voorjaar met voldoende natuurlijk voer is aangebroken gaat hij weer terug in de vrije natuur. Hierbij komt hij zo weinig mogelijk in handen, maar ja, het hok moet ook wel eens verschoond worden. Egelpoep kan namelijk enorm stinken. De egel moet dan even het hok uit om deze goed te kunnen reinigen en desinfecteren. En op die momenten is er een kans voor mij om wat foto's te maken. Zoals hier op het herfstblad bij mij in de tuin en dus ook even later op de hand van mijn vrouw direct voordat het diertje wordt teruggeplaatst in het buitenhok. De foto in het blad is gemaakt met de 500mm telelens, om de lekker wazige achtergrond te krijgen. De sluitertijd is dan nog erg lang (1/60 sec) bij een opening van f5.6 Gelukkig zitten egels heel erg stil als ze aan het rondkijken zijn. De foto op de hand is gemaakt met een macrolens op een halve meter afstand. Ook hier een vrij lange sluitertijd van 1/10 sec, leunend op de schouder van mijn vrouw gaat dit nog net. Ook hier f5.6 met een iso waarde van 500. Uiteraard zou de iso nog hoger kunnen, maar dan is er ook weer meer sprake van ruis, en dat vind ik niet mooi. Dus maar iets meer foto's gemaakt en de onscherpe weg gegooid. Blijft dit portretje over. Mooi toch ?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I love those small faces with the sparkling eyes looking out of the spines. Partly curious, partly concerned. What I'm talking about ? Hedgehogs of course. Just like this little hedgehog, too small to live through the winter. He needs a minimum weight to stand a chance in nature. In our sanctuary for hedgehogs (we are vets) we keep those little ones until next spring, and when the circumstances are right we will release them back into nature. Helping a little bit to preserve these endangered animals.
The images I've made during the cleaning of it's living quarters. One image in my garden on the yellow leaves of autumn, the other one on the hand of my wife, just before putting him back in his "room". The autumn image with a 500m lens, iso 500, 1/60 sec at f5.6, the portret with a 100mm macrolens at 1/10 sec, f5.6 at iso 500. Of course the shutterspeed could be shorter but then I had to raise the iso value which will result in more noise in the image, something I don't like. I rather make a couple of extra images, throwing away the shaken ones, remaining with these portrets. Nice I think ?



Geen opmerkingen: